31. ledna 2012

Dojmy – 51st State: New Era

Mezi zaprášenými troskami se zalesklo čelní sklo nákladního auta. Konvoj obrněnců projel kolem zbytků města a jel dál směrem na východ. Obchodníci tudy jezdili neradi, protože nedaleko začínalo území mutantů. V poslední době se jejich nájezdy do okolí stupňovaly. Řidič si oddechl až po minutí cedule ohraničující území New Yorku. Na ceduli bylo napsáno: Vítejte v 51. Státě.

51st State: New Era je samostatně hratelné rozšíření hry 51st State. Jde o karetní budovatelskou hru pro 2 až 5 hráčů z prostředí post-apokalyptického světa, ve kterém se pět frakcí (Obchodníci, Mutanti, Hegemonie, New York a Apalačská federace) snaží ovládnout zbytky země, která byla dříve známá jako Spojené státy americké. Hra se odehrává ve světě Neuroshima Hex.

Svět po katastrofě

Krabice má stejnou velikost, jako první díl 51st State nebo hra Dobyvatelé vesmíru. Uvnitř je 110 karet (pravidla chybně uvádějí o pět karet méně), 5 velkých karet frakcí, 160 žetonů, 48 dřevěných žetonů zdrojů ve čtyřech barvách, 22 dřevěných postaviček (tzv. meeples), žeton prvního hráče, pravidla a referenční karta s počítadlem bodů. Pokud máte i první hru, není problém vše uložit do jedné krabice. Karty jsou pěkné, z matného materiálu, ale pro častost míchání bych je doporučil obalit - na černých hranách by asi bylo opotřebení brzy viditelné. Ilustrace a design karet nemají chybu a příjemně navozují ponurou atmosféru zdevastovaného světa. Žetony se oproti původní hře zvětšily a společně s dřevěnými komponenty jich je skutečně dostatek. Pokud navíc oba díly spojíte, dostanete úctyhodnou záplavu zdrojů. Tentokrát si tedy Portal uhlídal vydání a neopakují se materiální problémy, které provázely vydání první hry.

Mnoho hlasů označuje New Era za „51st State 2.0“. V zásadě mají pravdu, i když není vše černobílé. Pojďme si tedy srovnat hlavní rozdíly mezi prvním a „druhým“ dílem. První a nejspíš nejpříjemnější rozdíl jsou pravidla. Oproti původní hře jsou mnohem lépe napsaná, jasná a s dostatečným množstvím příkladů. Lépe řešené je i počítadlo bodů, které bylo u původní hry na zadní straně krabice. Zde je sice stále trochu nevhodně na referenční kartě, ale po první hře už se na ní prakticky nepodíváte. První novinkou je pátá frakce Hegemonie, která získává každé kolo všebarevný žeton kontaktu s hodnotou jedna. Pro začátek velmi zajímavá vlastnost, stejně jako možnost hrát až v pěti hráčích.

Příjemnou změnou jsou dřevěné žetony zdrojů, které jsou na kartách hezky vidět. A když padla řeč na karty, tak novinkou jsou názvy karet ve třech jazycích a především nová modročervená (až na výjimky) šipka v pravém horním rohu střední bílé části karty. Ta udává obranou hodnotu lokace. Tato šipka je středobodem nově zahrnuté přímé interakce hráče s lokacemi ostatních hráčů. Hráči mohou nově s lokacemi soupeřů obchodovat, ale také je vyplenit a zničit. Oproti první hře také zmizely karty vůdců, ale na hře samotné to není tolik poznat, a přestože jsou vůdci zajímavou (leč hráčsky považovanou za přehnaně silnou) herní změnu, hra plyne dobře i bez nich.

A jak je to tedy? Je New Era rozšíření, nebo spíše samostatná hra? Absence šipky obrany u karet z 51st State není nepřekonatelným problémem. Obrana lokace vyplývá z jejího typu (výrobní, akční, vlastnost), takže stačí karty řadit do tří řad nad sebou a hned vidíte, kolik má jaká karta obranu. Hra při smíchání funguje dobře, hráči mají k dispozici více karet a nestane se tak snadno, že by se vyprázdnil dobírací balíček. Přesto je New Era zcela uspokojivá i sama o sobě. Sám ji vidím spíše jako samostatnou hru, pro kterou může původní 51st State paradoxně fungovat jako rozšíření.

Boj o moc

Na začátku hry si hráči rozdělí herní frakce a vezmou si příslušné karty a žetony frakcí. Následně se zamíchá 100 karet lokací a kontaktů a každý hráč dostane 4 karty. Následně si hráči doberou další karty ve stylu draftu. Tento způsob se v podobné formě objevuje ve hrách Ascension nebo Star Trek Deck Building Game. Jde o to, že se z dobíracího balíčku otočí několik karet, které si hráči postupně rozebírají a karty se doplňují. Jakmile tímto způsobem hráči získají dvě karty, vezmou si třetí skrytě z vršku dobíracího balíčku. Poté všichni hráči získají dle svých vyložených karet a obchodních smluv všechny zdroje a výhody. V tento okamžik se musí také hráči rozhodnout, zda využijí bonus za vypleněné lokace. První hráč může následně začít kolo.

Hra se dělí na velká kola, kde se v rámci kola hráči střídají ve vykonávání možných akcí. Těch je celkem dvanáct a hráči tak mají opravdu dostatek možností, co dělat. Za akci lze vykládat karty, posílat své dělníky na lokace, měnit karty na ruce atd. Hráči se střídají v akcích, dokud všichni neohlásí pass. Jakmile hráč ohlásí pass, je v zásadě mimo hru ve všech směrech. To znamená, že na jeho lokace není možné útočit, posílat své dělníky, uzavírat smlouvy atd. Pass tak neznamená jenom ukončení kola, protože hráči dojdou akce. Může být také zajímavým strategickým tahem, který poškodí herní plán soupeře. Poté kolo končí, všechny nevyužité zdroje (ne vítězné body!) se zahodí, vyhodnotí se změny na počítadle bodů, a pokud žádný z hráčů nezvítězil, začíná další kolo.

Tady je třeba osvětlit ikonografii karet, která se zprvu může zdát nepřehledná nebo snad zmatečná, ale jakmile do ní proniknete, je vše na první pohled jasné. A pokud ne, poslouží referenční karta, kde je vše dostatečně srozumitelně popsáno.

Karta se dělí na tři části - horní červený pruh, střední bílou část a spodní modrý pruh. Horní červená část představuje jednorázový bonus, který hráč získá dobytím a vypleněním této lokace. K tomu slouží hráčům akce prezentované červenými žetony se šipkou. Spodní modrý pruh představuje menší bonus z obchodní smlouvy s lokací. Oproti dobytí ovšem dává modrá část bonus na začátku každého kola. K obchodování s lokací musí hráči použít žetony se šipkou v modré barvě. Hráči získávají tímto způsobem další zdroje, dělníky, vítězné body, karty apod. Oba tyto druhy karet se umisťují pod kartu frakce tak, aby byl vidět pouze červený nebo modrý pruh. Ovšem pozor! Hráč může mít najednou pouze tři karty vyplenění a obchodních smluv a to dohromady! Je tedy třeba pečlivě zvážit, kdy se dobytí nebo obchodování skutečně vyplatí.

Prostřední část mohou hráči využít, pokud lokaci tzv. začlení do své říše. Pro tento účel slouží poslední typ žetonů se šipkou, který má béžový odstín. Do kterého ze tří typů karta lokace patří, poznáte snadno. V horní a dolní části kruhu jsou malé značky. Pokud je dole normální značka továrny, jedná se o výrobní lokaci. Nahoře je pak dělník a to buď normální (výrobní lokace otevřená ostatním hráčům), nebo přeškrtnutý (ostatní hráči nemohou na lokaci poslat své dělníky). Pokud je dole přeškrtnutá značka továrny, jde o kartu vlastnosti. Karty vlastností automaticky produkují bonus, pokud hráč splní jejich podmínku (např. vylož určitou kartu a dostaneš vítězný bod). Pokud je v horní části přeškrtnutý dělník a dole normální dělník, jde o kartu akce. Aby hráč takovou lokaci aktivoval, musí na ni poslat svého dělníka.

Další možností jsou karty kontaktů, které jsou celé šedé, modré, červené, nebo v kombinaci těchto barev a jsou orientované na šířku. Ty dávají jednorázové bonusy nebo žetony kontaktů pro vyplenění, obchodování nebo začlenění lokací.

Celou hru provází tzv. „pravidlo tří“. Je to jednoduchá pomůcka, která hráčům dobře připomíná fungování a omezení herních mechanismů. Jedno z pravidel jsme si již řekli - hráč v jednu chvíli nemůže mít více než tři karty vyplenění a obchodních smluv pod kartou své frakce. Stejně tak nemůže mít hráč v jednu chvíli více než tři dohody s lokacemi soupeřů. Nanejvýš tři žetony vítězných bodů mohou být umístěny na kartě lokace, kterou hráč začlenil do své říše (výjimky z tohoto případu jsou jasně popsány v pravidlech). A konečně tři dělníky může hráč v jednom kole poslat pracovat do otevřených výrobních lokací soupeřů.

Hru vyhrává hráč, který jako první dosáhne 33 a více vítězných bodů. Body se v této hře nekumulují, ale vždy se na konci kola vyhodnotí aktuální stav. Za každou lokaci začleněnou v říši získává hráč 1 vítězný bod. K tomu se přičtou žetony bodů na kartě frakce a žetony bodů na kartách lokací.

Navštívíte padesátý první stát?

Má cenu navštívit spálenou zem, ve které se přeživší perou o zbytky moci? Nebudu otálet s odpovědí a rovnou řeknu: jednoznačně ano! Hra má jednoduchá pravidla (ačkoliv to tak na první pohled nemusí vypadat), je svižná a nově zahrnutá interakce je výborná. S možností obchodovat nebo ničit lokace soupeřů přichází další rozměr. Hráči už si nehrají každý na „svém písečku“. Je opravdu nutné sledovat, co mají ostatní hráči za lokace a zdroje a podle toho reagovat svou hrou. Výběr akcí je tak rozsáhlý, že i přes jednoduchost nabízí nepřeberné množství možností, jak hru pojmout. Jde hrát skutečně agresivně a napadat ostatní hráče, můžete se zaměřit na obchodování nebo výstavbu a jistě bych našel další a další možnosti. Pokud by měl hráč se sérií 51st State začít, doporučil bych mu spíše New Era než první hru. Tu momentálně beru jako rozšíření, které je dobré a díky vůdcům dostatečně zajímavé, ale není nutné.

26. ledna 2012

Novinky ze světa i z Tomových her

Co se děje ve světě?

Minion Games nám představí rovnou dvě novinky - Venture Forth a Kingdom of Solomon. V první jmenové hře se hráči ujmou skupiny dobrodruhů, kteří se snaží naplnit své osobní cíle a uspokojit své ambice. Když se to hráčům podaří, dostanou body za „vůli“ postavy a pokud budou skutečně úspěšní, mohou svým hrdinům zvýšit úroveň. Splnit ambice hrdinů ale nebude tak snadné. Hráči budou muset projít cestou, na které budou bojovat s nepřáteli, najímat spojence, čelit nesnázím a získávat poklady. K úspěšnému projití cesty budete muset dobře skloubit správu zdrojů, naplánování cesty a správné načasování. Dobrodružství čeká…

Kingdom of Solomon je sice klasická worker placement (umisťování postaviček pro získávání různých výhod a zdrojů) hra, obsahuje ale pár zajímavých změn a novinek. Hráči se budou rozhodovat, kam pošlou své postavy - bude lepší obsadit pole se zdroji, pole s akcí, nebo snad silné bonusové pole? A jak následně utratit získané zdroje? Bude lepší rozšířit Šalamounovu říši, utratit body na tržišti, nebo je přidat do chrámu? Šalamounovo království nám slibuje množství podobných voleb a možností a slibuje také velmi interaktivní hru. Více informací zatím nevíme, ale určitě jsme zvědaví, čím je bonusové pole tak silné.

Stronghold Games nás nechalo nahlédnout na novinku Crude: The Oil Game. Tato hra vychází z původní verze ze sedmdesátých let a prošla značnou modernizací. Jako ředitel ropné společnosti si v této ekonomické hře vyzkoušíte své manažerské schopnosti. Ropa se musí vytěžit, stejně tak i zemní plyn a vše se musí prodat ziskuchtivému spotřebnímu trhu. Je jenom na hráči, jak se povede jeho energetické firmě. Karetní ekonomický systém si vyžádal úpravu, aby více odpovídal moderní světové ekonomice. Další novinkou jsou potom karty zpráv, které ve hře reflektují soudobé události. Námět zní rozhodně zajímavě, takže si rádi počkáme na další zprávy od Stronghold Games.


Fantasy Flight Games nám zase v nejbližších dnech nadělí novou verzi Nexus Ops. Dva až čtyři hráči se pokusí svými vojsky obsadit mimozemský měsíc. Přitom budou plnit různé úkoly, bojovat, rekrutovat nové jednotky a objevovat. Nová verze přichází s plastovými figurkami, přepracovanými a srozumitelnějšími pravidly a také s množstvím volitelných pravidel. Mezi ty patří smrtící vír, nebo například zvláštní schopnosti jednotek. Herní plocha tvořená náhodně složenými díly a variabilní pravidla by měla být zárukou vysoké znovuhratelnosti. Co na to fanoušci původní hry?

Tvůrce hry Hive John Yianni oznámil vydání cestovní menší verze této hry s názvem Hive Pocket. Tato malá verze bude obsahovat obě rozšíření - Mosquito (komár) i Ladybug (beruška). Otázkou zůstává, o kolik menší bude cestovní verze. Jak můžete vidět na přiložené fotografii, chybí měřítko hry. Autor pouze bez dalších detailů uvedl, že bude výrazně menší a skladnější. Stejně tak Yianni prozradil pouze to, že hra by měla vyjít někdy v březnu v USA. Kdy bude dostupná ve zbytku světa prozatím nikdo neví.

Možnost koupit si ke hře Arkham Horror figurky vyšetřovatelů nám společnost Fantasy Flight Games dala již před delší dobou. Teď ale přichází s další nabídkou - figurky příšer. Jedná se o stejné figurky, které jsou ve hře Mansions of Madness, ale najdeme zde i několik dalších. Již nabarvené figurky vyjdou v několika sériích. V první najdeme kromě maniaka, kultisty, mi-ga, nebo čarodějnice především dvě velké figurky - Hrůzu z Dunwiche (Dunwich horror) a mladého temného (Dark young) Toto doplnění sběratelských edic předem nabarvených figurek dá hráčům nepochybně mnohá vodítka k tomu, co by se mohlo objevit v dalších rozšířeních výše zmíněných her. Především pak u Mansions of Madness bychom se mohli s těmito velkými příšerami dočkat zajímavých scénářů. Možná se rozšíří i počet scénářů, které se z větší části odehrávají v otevřených venkovních prostorách? Každopádně si nyní může každý vybrat figurku své oblíbené příšery ze světa Lovecraftova Mythosu. 

Co se děje v Tomových hrách?

Máme za sebou úspěšné přestěhování a první akce v nové prodejně a herně. K lepšímu přehledu o pořádaných akcích máte nyní možnost nahlédnout do našeho kalendáře akcí! Úterky budou vyhrazené workshopům a předváděcím akcím. Budete moct navštívit kurzy o barvení miniatur, dny věnované ukázkám různých her s miniaturami a ukázkám žhavých herních novinek. Příští úterý nás čeká druhý workshop o barvení miniatur, tentokrát se zaměříme na přípravu terénů. Každý čtvrtek pak bude věnován volnému hraní, takže neváhejte a přijďte si k nám s přáteli zahrát svou oblíbenou hru! Místa na hraní teď máme dost. ;-)
Chtěli byste představit ostatním svou oblíbenou hru nebo u nás hráli pravidelně? Možná máte sami nápad na zajímavý workshop nebo přednášku o hrách, mechanismech, komponentech atd. Nebo chcete seznámit hráče s herním světem, ve kterém by mohli strávit hodiny a hodiny na společných dobrodružstvích? Napište nám a rádi se s vámi dohodneme na termínu a pomůžeme vám s organizací.

Co se děje na blogu?

Pro přehlednost zavedeme od příštího týdne pravidelný měsíční harmonogram článků, který bude vypadat následovně:

1. týden v úterý dojmy ze hry a ve čtvrtek novinky
2. týden ve středu speciál zaměřený na herní světy, doplňky, hráče, herní události apod.
3. týden v úterý dojmy ze hry a ve čtvrtek novinky
4. týden ve středu dojmy ze hry nebo článek hosta blogu

Pokud máte zajímavý námět na speciál, přáli byste si vidět nějakou hru, nebo prostě jenom máte nápady a návrhy k blogu, neváhejte a napište nám do komentáře, na naše stránky na Facebooku či Googlu + nebo na Twitter. Rádi vám odpovíme a vyslechneme si váš názor. Takže za týden v úterý na viděnou u dojmů z karetní post-apokalyptické hry 51st State: The New Era

20. ledna 2012

Novinky a oznámení

Staronový svět a jeho další hra               

Hra Android od Fantasy Flight Games našla po vydání na jedné straně zcela oddané hráče, na druhé kritiky herních mechanismů. Obecně se však čím dál častěji ozývají hlasy dožadující se druhé edice této hry, která by nabídla větší rovnováhu v herním systému. Americká společnost na konci minulého týdne oznámila v zásadě dvě novinky. První novinkou je vznik značky Android Universe, pod kterou se budou sjednocovat všechny budoucí hry z temného světa mísícího cyberpunk a klasické noir detektivky (podobně jako např. všechny hry ze světa Lovecraftova Mythosu spojuje značka A Call of Cthulhu Boardgame). Druhou novinkou je oznámení připravované hry Infiltration ze světa Androida
Dva až šest hráčů se jako najatí špioni pokusí dostat do laboratoří společnosti CyberSolutions. Ta zaznamenala přelomové novinky ve výrobě androidů a je na cestě k pozici mega-korporace. Nebylo by to ale pořádně ze světa Androida, kdyby hráčské postavy neměly řádně propracované příběhové pozadí. Každá postava má svůj vlastní důvod, proč tuto práci přijala. Zatímco se snažíte dostat co nejhlouběji do srdce komplexu CyberSolutions, žoldáci společnosti se blíží a je jenom na hráči, zda se pokusí utéct, nebo bude ještě chvíli shromažďovat data. Hra tak na první pohled vypadá jako zajímavý mix her Android a Cadwallon: City of Thieves. Aby těch zajímavostí nebylo málo, provází tuto hru ještě jedna - jméno autora. Tím je totiž Donald X. Vaccarino, autor her Dominion a Kingdom Builder. Netradiční spolupráce společnosti zaměřující se na atmosférické hry a autora euro her se nevidí tak často. Přesto může výsledek stát za to, jak ukázalo nedávné spojení WizKids a Vládi Chvátila, které dalo vzniknout hře Mage Knight Board Game, která zatím sbírá samé kladné ohlasy a na serveru Board Game Geek si stále udržuje vysoké hodnocení přesahující 8/10.

Když šéf vidí všude

WizKids Games oznámili novou semi-kooperativní hru pro 3 až 5 hráčů ze světa Pána prstenů. Po uvedení HeroClix: The Lord of the Rings jde v krátké době o druhou hru navazující na slavnou fantasy. O co ve hře The Lord of the Rings: Nazgul Board Game půjde? Jak napovídá název hry, hráči se stanou prstenovými přízraky - Nazgûly - ve službách temného pána Saurona. Vaším úkolem je jednak zabránit hobitům a společenstvu v jejich cestě za zničením Prstenu, zároveň ale musíte dokázat svému vševidoucímu pánovi, že jste ti nejlepší. Přestože je hlavní cíl všech hráčů společný, čeká vás tak střídání spolupráce s bratrovražedným bojem o Sauronovu přízeň. Hra obsahuje 170 karet, 200 kostek a 5 figurek nazgûlů s otočnou základnou figurek HeroClix. Hra (nebo alespoň figurky), tak půjdou zřejmě nějakým způsobem spojit se sérií HeroClix, o které jsem se zmínil výše. Pro odpověď na tyto otázky nám nezbude než si počkat na další informace, nebo přímo vydání hry, které je pro USA stanoveno na květen 2012.

Vesmírní osadníci?

Osadníci z Katanu Klause Teubera jsou klasikou, která prošla všemožnými úpravami a oblékla několik témat. Do vesmíru se ale osadníci doteď podívali především v podobě upravené (a povedené) hry Ad Astra od Bruna Faiduttiho a Sergea Lageta. V nynější mánii Star Trek her se naši osadníci podívají společně s posádkami vesmírných lodí tam, kam zatím lidská noha nevkročila. Hráč začíná se dvěma malými vesmírnými stanicemi (osídlení) umístěnými mezi třemi planetami (herní pole), ze kterých získávají zdroje na základě hodu kostkou. Namísto povrchních pozemských věcí, jako je obilí, dřevo nebo cihla se zde ovšem bude těžit voda, kyslík, jídlo, dilithium a tritanium. Při hodu sedmičky na dvou šestistěnných kostkách už se na hráče nevrhnou loupežníci, ale přímo klingonská loď. Přinese tedy novinka Star Trek Catan něco nového? Ano, ve hře budou karty postav známých z původní série (Kirk, Spock, Sulu, McCoy,…), přičemž každá taková postava bude mít dvě schopnosti, které mohou hráči použít ve svém kole. Osadníci se tak mohou těšit na březen/duben 2012.

Řítí se na nás kostková apokalypsa

WizKids Games v poslední době nelení. Kromě Pána prstenů si hledí také své kostkové deck-building hry Quarriors!, které v létě 2012 nadělí již druhé rozšíření. Po velkolepé bitvě Quaxose a Tříokého draka Quarmageddonu dopadl Quarmageddon i na nás! V rozšíření bude 40 nových kostek, 6 nových příšer a 2 kouzla. Příšery i kouzla by měla být tentokrát silnější, než kdy předtím. K tomu příšerám pomůže schopnost „imunita“, která odvrátí mnohé útoky nepřátel. Rozšíření přijde v nové krabici, kam se vejde rozšíření i základní hra a také bude obsahovat aktualizovaná pravidla hry.

Rory bude znovu vyprávět

U kostek ještě chvíli zůstaneme, přičemž všechny kreativní duše by měly zpozornět. Roryho vypravěčské kostky od společnosti Gamewright Games dostanou v nejbližších dnech brášku Rory’s Story Cubes: Actions. Nové kostky přinesou do tvorby příběhů slovesa, přesněji pak 54 sloves na devíti kostkách, jež odkazují na každodenní činnosti. Připravte si tedy ruce, tento rok bude zřejmě bohatý na všelijaké kostky.

Bonus na závěr

O následující hře sice nejsou známy žádné podrobnější informace, ale obal zřejmě říká dost. Stavebnice LEGO sklízí ovace za svou novou sérii kombinující stavebnici a hru. Jak by už tak zajímavá kombinace mohla zklamat, když se přilije trochu Hvězdných Válek? Odpověď je jasná: nijak. A pokud byste přeci jenom váhali, vzpomeňte, si, co dělal Darth Vader s těmi, kteří neměli dostatečnou víru v Sílu. :-)

18. ledna 2012

Preview - Khazad-Dûm

Příliš hluboko těžili trpaslíci ve své nenasytnosti a chamtivosti. Příliš hluboko. Jednoho dne probudili běs beze jména. Trpasluj, kdysi velkolepé sídlo trpasličích vládců, dnes obchází strach. A skřeti číhají na každém rohu. Světlo dobra v hlubinách Khazad-Dûm pohaslo.

UPOZORNĚNÍ: Článek předpokládá znalost pravidel hry The Lord of the Rings: The Card Game a herních mechanismů karet. Bez těchto znalostí čtenář nemusí rozumět veškerému textu. Pro přehled je možné přečíst si naše dojmy ze hry zde na blogu, nebo si přečíst překlad pravidel hry na serveru zatrolených her zde.

Od břehů Anduiny do temnot podzemí

Khazad-Dûm je prvním velkým rozšířením pro karetní LCG hru The Lord of the Rings: The Card Game, které tvůrci z Fantasy Flight Games označují jako „deluxe“. Jde také o základ pro příběhovou sérii Dwarrowdelf, která bez tohoto velkého rozšíření nepůjde hrát. Stejně jako při honu na Gluma se bude i tato příběhová linie rozšiřovat rychlostí jednoho adventure packu měsíčně. Co najdeme v krabici? Khazad-Dûm obsahuje tři nové scénáře a 165 nových karet: 2 trpasličí hrdinové Bifur a Dwalin, 33 karet hráčů (11 po třech kopiích), 117 karet setkání rozdělených do devíti druhů a 13 karet tří dobrodružství. Součástí balení jsou také krátká pravidla vysvětlující novinky ve hře.

Kdo čekal od Khazad-Dûm velké množství karet pro hráče, může cítit jisté zklamání, ale rozšíření slouží hlavně jako odrazový můstek pro další příběhovou sérii. Balíčků setkání je dokonce více než v základním balení hry, kde bylo pouze 7 druhů. Hned na začátku pravidel Khazad-Dûm je poznámka, že balíček setkání Misty Mountains (Mlžné hory) není zahrnut v žádném ze tří dobrodružství, ale bude použit v dalších scénářích Dwarrowdelfu.

Pravidla přinášející trojici nových pravidel a ujasnění. První novinkou jsou karty setkání s akcí (action). Pokud je taková karta ve hře, může její akci spustit kterýkoliv hráč a vše probíhá stejně jako u běžné akce.  Poté tu máme nové označení „last player“ (poslední hráč), což je hráč po pravé straně od prvního hráče. Při sólové hře je hráč zároveň prvním i posledním hráčem. Poslední a nejméně příjemnou novotou je schopnost nepřátel „Immune to ranged damage“. To znamená, že nepřítele nejde zranit útoky provedenými skrze schopnost ranged, tedy střelba na nepřítele, který bojuje s jiným hráčem. Pokud postava s ranged bojuje jiným způsobem, než skrze tuto schopnost, proběhne útok normálně.

Posily pro družinu

Co nám přináší karty pro hráče? Především dvojici trpasličích hrdinů. Prvním je Bifur spadající pod sféru Lore a s honotami threat 7, síla vůle 2, útok 1, obrana 2 a 3 životy. Má zvláštní schopnost v podobě akce použitelné jednou za kolo: kdokoliv může zaplatit 1 žeton zdroje, který se přesune na Bifura. Druhým trpaslíkem je Dwalin ze sféry Spirit - threat 9, síla vůle 1, útok 2, obrana 2 a 4 životy. Má příjemnou response schopnost - když Dwalin zničí nepřátelského orka, sníží si jeho majitel threat o 2.

Neutrální kartou jsou Boot from Erebor (boty z Království pod horou), které dávají trpasličí nebo hobití postavě život navíc. Sféra Spirit dostává posilu v podobě spojence Zigil Miner (zigilský horník) se schopností získávat další žetony zdrojů a event karty Untroubled by Darkness (netrápený tmou) přidávající jednorázově sílu vůle. Lore dostalo také po dvou kartách. Event kartu Ancestral Knowledge (znalosti předků) - při vyčerpání trpasličí postavy hráč přidá na aktivní lokaci 2 žeton pokroku nebo 4 žetony u lokací s označením underground nebo mountain. Druhou kartou je spojenec Erebor Record Keeper (kronikář z Království pod horou) s cenou 1 a hodnotami síla vůle 1, útok a obrana 0 a 1 život. Tato postava nemůže útočit ani bránit, ale při vyčerpání kronikáře a zaplacení 1 zdroje lore může hráč připravit jinou vyčerpanou trpasličí postavu.

Pro sféru Leadership tu máme 2 nové event karty a jeden attachment. Durin’s Song (Durinova píseň) přidá trpasličímu hrdinovi do konce kola +2 k boji, obraně a síle vůle. Ever Onward (stále kupředu) vybere jednoho hráče, který si po neúspěšném plnění questu nemusí zvedat threat. A posledně Narvi’s Belt (Narviho opasek), který může obléci trpasličí hrdina a po vyčerpání pásku získává hrdina do konce fáze libovolnou sféru zdroje. Sféra Tactics získává od každého trochu. Trpasličí spojenec Veteran of Nanduhirion (veterán z Nanduhirionu) sice nikterak nepomůže v plnění questů, nepřátelům by však mohl zatopit. Je otázka, zda se vyplatí vykládat za 4 zdroje kartu s útokem 3, obranou 2 a třemi životy, když karta přichází do hry s jedním zraněním. Na druhé straně nepochybně potěší Dwarrowdelf Axe (dwarrowdelfská sekyra), která přidá trpasličí postavě +1 k boji a poté, co s ní postava zaútočí na nepřítele, dostane tento nepřítel automaticky 1 zásah. Za 1 zdroj hezká zbraň. Završením bojovnosti červeného balíčku je pak event karta Khazad! Khazad! stojící nula zdrojů, která přidává do konce fáze trpasličí postavě +3 k boji.

Nebezpečná setkání Morie a Mlžných hor

Into the Pit (znak krumpáče) nese název prvního dobrodružství a sestává především z trojice navazujících lokací. První je East-Gate (východní brána) s threatem 7 a stejným počtem žetonů průzkumu potřebnému ke zdárnému splnění. East-Gate zabraňuje hráčům bojovat s nepřáteli, kteří se tak budou hromadit ve staging area. Po splnění následuje First Hall (první chodba), která při cestování do lokace zvýší všem hráčům threat o 3. Po splnění následuje Bridge of Khazad-Dûm (most Khazad-Dûm). Když je aktivní, hráči nemohou vykládat karty. Nepotěší ani 5 kopií karty Signs of Conflict (známky boje) s jednoduchou schopností doomed 2 a surge. Navíc její shadow efekt zvýší bránícímu hráči threat o 2.

Goblins of the Deep (znak goblina s kopím) se drží svého jména a osm ze třinácti karet tvoří goblini. Za zmínku stojí tři kopie treachery karty Watchful Eyes (ostražitě pozorován), která se jako condition přidá jednomu z hrdinů a kdykoliv je tento hrdina na konci fáze boje vyčerpán, přidá se do staging area další karta z balíčku setkání.

The Seventh Level (znak cihly kovu) nese název druhého scénáře. Obsahuje objective kartu Book of Mazarbul (kniha Mazarbulu), která sice po přiřazení hrdinovi znemožní útočit, zase ale nevyžaduje jeho vyčerpání pro zapojení se k plnění questů. Aby to neměli hráči tak jednoduché, jsou zde dvě kopie karty Cave-Troll (jeskynní troll) - threat 4, síla 6, obrana 4 a 7 životů. Navíc má tenhle drobeček pro obránce značně nepříjemnou vlastnost - zranění, které zbude po zabití bránící postavy, musí hráč přiřadit další postavě. Troll tak bude, stejně jako v prvním díle filmové trilogie, zvesela decimovat celou družinu, pokud mu v tom hráči rychle nezabrání.

Hazards of the Pit (nebezpečí šachty) tvoří 4 lokace a 8 treachery karet. Treachery karta Cave In (zával) odstraní všechny získané žetony postupu z aktuálního questu i z aktivní lokace. Pokud nemůže odstranit žádné žetony, vynahradí si to alespoň schopností surge. Stejně nepříjemná (ne-li více) je karta Crumbling Ruin (rozpadající se ruina). Ta vám přikazuje vyčerpat jednu postavu a odhodit vrchní kartu z vašeho balíčku karet. Pokud je pořizovací hodnota odhozené karty stejná nebo vyšší než zbývající počet životů vyčerpané postavy, odhazujete i postavu.

Twists and Turns (zákruty a zatáčky) si hraje se světlem a tmou. Objective karta Cave Torch (jeskynní pochodeň) umožní za vyčerpání přidat 3 žetonu pokroku na lokaci s označením Dark. Má to ale háček, vždy když je pochodeň vyčerpána, otočí se vrchní karta setkání a takto odhalení nepřátelé míří rovnou do staging area. A karty lokací i treachery si přidávají svou. Do lokace Lightless Passage (temná chodba) nejde cestovat bez použití pochodně. Treachery karta Burning Low (dohořívání) přidá všem nepřátelům a lokacím ve staging area +1 k threat, případně +3 lokacím s označením Dark. Efekt této karty jde zrušit… použitím pochodně. Pozor, aby vám světlo nezhaslo!

Deeps of Moria (znak řetězu) si pro změnu libuje v použití X. Nepřátelé, lokace i treachery karty mají hodnoty nebo efekty dle X, které se rovná počtu hráčů ve hře. Radost hráčům neudělá Great Gave-Troll (velký jeskynní troll) - threat 2, síla 7, obrana 3 a 10 životů. K tomu si ještě přidejte jednu z nových schopností - imunitu proti útokům na dálku (ranged) a nemožnost přidat na toto monstrum attachment. Po udolání této agresivní hory svalů budou hráčům odměnou tři vítězné body.

Plundering Goblins (drancující goblini) tvoří hlavně goblini, kteří budou po cestě znesnadňovat život. Jasnou ukázkou takového škození je dvojice karet Goblin Archer (gobliní lukostřelec). Ačkoliv je tato příšera v zásadě slabá (útok 1, obrana 3, 1 život), má threat 48 a hráč je nemůže dobrovolně stáhnout k sobě a bojovat s nimi. Postavy se schopností ranged na ně však mohou pálit do staging area. Při odhalení zraní jednu postavu prvního hráče za jeden život. Podobných nepříjemností si hráč užije spoustu, ale některé mohou skrývat odměnu. Na takovém principu funguje lokace Plundered Armoury (vyplněné zbrojnice), která ve staging area přidává všem nepřátelům +1 do útoku. Po jejím prozkoumání ale mohou hráči vyložit z ruky 1 attachment kartu, která bude buď weapon (zbraň) nebo armour (zbroj).
 
Flight from Moria (znak mapy) se objevuje pouze v posledním dobrodružství shodného názvu a jde o docela sadistický balíček setkání. Objevuje se v něm The Nameless Fear (bezejmenný strach), který je nedotknutelný účinky hráčských karet, nemůže být přiřazen k boji s hráčem, jeho threat, síla a obrana se rovná součtu získaných vítězných bodů a má 27 životů. V kombinaci s kartou A Foe Beyond (nepřítel nad naše síly), která přikazuje poslednímu hráči dát jednomu hrdinovi tolik zranění, kolik je momentální útok bezejmenného strachu, se může stát úprk hráčů z Morie beznadějným. Aby toho nebylo málo, jsou zde ještě tři kopie Shadow of Fear (stín strachu) - attachment, který znemožní jednomu z hrdinů vyčerpání nebo připravení a vymaže textové pole postavy (a tím i všechny schopnosti). Zbavit se ho dá pouze zaplacením tří zdrojů.

Misty Mountains (znak hory) narazíme na wargy (v českém knižním překladu vrrci - velké vlčí bestie) a černé uruky. Vrrci budou především nepříjemní v boji, sami o sobě jsou dost silní a pokud dostanou shadow kartu bez efektu, vrací se po svém útoku do staging area. Se silou útoku 4 tak budou nepříjemně uždibovat síly hrdinů. K tomu jim pomůže i Warg lair (vrrčí nora), která bude tyto bestie vytahovat z odkládacího i dobíracího balíčku setkání a přesouvat je do staging area.

Zlo číhající ve tmě

O obsahu karet dobrodružství se nebudu sáhodlouze rozepisovat. Zastávám názor, že tyto karty by měli hráči objevovat až ve hře. V opačném případě ztratí příběh část svých překvapení a dramatičnosti. Přesto se na jednotlivá dobrodružství podíváme. Ty jsou celkem tři a navazují na sebe (podobně jako v základní hře): Into the Pit (do hlubin), The Seventh Level (sedmé podlaží) a Flight from Moria (útěk z Morie).

Into the Pit je úroveň obtížnosti 5 a hrdinové se v něm vydávají do útrob Morie vyhledat Balina. Tento trpaslík nedávno vedl výpravu, která si dala za úkol založit novou kolonii v kdysi slavné říši jeho předků. Od té doby o této výpravě nikdo neslyšel. Bílá rada proto vysílá hráče se zprávou pro tuto skupinu. Proč se Balin, ani nikdo jiný z jeho družiny neozval?

The Seventh Level je úroveň obtížnosti 3. Po výslechu umírajícího goblina se hrdinové snaží dostat do sedmého podlaží podzemního labyrintu. O Balinovi a jeho kolonii stále nic nevědí. V sedmém podlaží je však místnost archivu, kde by měli podle goblina Balina najít. A pokud ne, v kronice by mohlo být napsáno více informací o nově založené kolonii, včetně přesnějších zpráv o jejím umístění.

Flight from Moria je úroveň obtížnosti 7. Po zjištění osudu Balinovy výpravy a kolonie se musí naši hrdinové dostat pryč z Morie, aby mohli předat zprávu bílé radě. Útěk však nebude vůbec snadný. Tunely se jenom hemží gobliny a navíc se po velkých chodbách pohybuje stín. Stín, jenž předchází strach a neproniknutelná temnota. Podaří se hrdinům dosáhnout brány vedoucí pryč z podzemního labyrintu dříve, než je pohltí hrozba neznámého stínu?

Co čeká hrdiny dál

Khazad-Dûm se s hráči nijak mazlit nebude. Skřeti nedají vydechnout, temnota chodeb je depresivní a události jsou stejně nemilosrdné jako neúprosné. Rozšíření je velkým krokem kupředu v příběhu a kampani, mnohem menším krokem k variabilitě karet hráčů a možnostem tvorby balíčku. Tady je třeba si uvědomit, že tato LCG hra operuje s trochu jiným konceptem, než klasické karetní hry typu Magic: the Gathering. Jde zde hlavně o příběh a ten je podáván mistrně. Mechanismy karet dobře odpovídají nastoleným situacím a už při přečtení textu karet se vám vybaví přesné obrazy z knihy či filmu a jasně vidíte logiku a návaznost. Po lovu na slizké stvoření jménem Glum v základní příběhové sérii, je Khazad-Dûm jako začátek nové rozsáhlé kapitoly. Tato kapitola nese název Dwarrowdelf a bude plná trpaslíků, skřetů a temnoty klikatých chodeb podzemní říše. Musím říct, že se na tuto novou kapitolu upřímně těším.

16. ledna 2012

Speciál - Dělení her

O tom, co se dá považovat za hru, se vedou spory na laické i odborné úrovni. Za hru se dá považovat skákání „panáka“ stejně dobře jako hudba, tanec nebo deskové hry. My zůstaneme u moderních společenských her, ale ani zde se nevyhneme určitému dělení. Hry můžeme dělit dle komponentů a hlavních mechanismů. Máme tak hry karetní, kostkové, deskové nebo hry s miniaturami. Dnes se zaměřím především na nejčastější dělení her - kombinace tématu a herních mechanismů. Hry se dělí na tři základní skupiny - designérské (euro), tematické (ameritrash) a válečné (wargames).

„Euro“

Designérské hry, nebo někdy také hry německého typu, se obecně mezi hráči označují jako „euro“. Označení euro pravděpodobně vzniklo z původu těchto her v Evropě a především v Německu. Ne, že by obdobné hry nebyli už dříve, nebo snad jinde na světě, ale teprve hry německých herních tvůrců se dostali do tak širokého povědomí. Stejně jako u stylu „ameritrash“ je obsažený odkaz na kontinent silně zavádějící. Euro hry vznikají po celém světě a více než místo původu název prezentuje převažující oblibu tohoto herního stylu a chápání hry v Evropě. Jaké jsou tedy hlavní znaky euro hry?

V euro hrách prakticky nikdy nedochází k přímému konfliktu mezi hráči. Veškeré soupeření je řešeno nepřímo, např. soutěží o různé zdroje, nebo obsazením výhodných polí na herním plánu. K boji mezi hráči a jejich figurami dochází jenom velmi zřídka. S tím částečně souvisí i další znak - hráč není nikdy eliminován ze hry. To znamená, že ve chvíli, kdy hra končí, jsou všichni hráči, kteří hru začali, stále účastníky hry a hrají až do poslední chvíle. Náhoda je zde eliminována na minimum. Výjimkou nejsou hry, kde není náhoda vůbec žádná. Pokud je v euro hře nějaký herní mechanismus náhody (např. kostky), mají hráči možnost rozhodnout o svých dalších akcích až po určení náhodného efektu, málokdy před ním. Jako příklad mohu použít hru Řím od Stefana Felda z roku 2005. Ve hře hráč na začátku svého kola hodí třemi kostkami a teprve po provedení hodu se rozhoduje, jak s hozenými hodnotami naloží.

Výsadou euro her je dřevo. Plastové komponenty vidíme málokdy. U tohoto znaku je zajímavý vývoj hry Osadníci z Katanu. Hra měla vždy dřevěné figurky vesnic, měst nebo cest. Nejnovější verze však přišla s plastovými modely (mimochodem pěkně provedenými). Změna materiálu tehdy vzbudila mezi hráči silnou odezvu - zatímco mladší hráči, nebo hráči zaměřující se více na ameritrash tuto změnu přijímali povětšinou pozitivně, euro hráči jejich nadšení příliš nesdíleli a i dnes se při koupi hry někteří hráči ptají, zda by nebylo možné sehnat verzi s dřevěnými komponenty.

Dalším rozdílem je téma hry. Přestože má hra vždy pečlivě vytvořené téma, odpovídající názvy a ilustrace, hlavní roli zde hraje mechanismus. Téma slouží jako obal, bez kterého by samotné mechanismy hráči nemuseli strávit. Dobrým příkladem takového obalování je karetní hra Dominion. Kdyby namísto středověku byly karty se sci-fi tematikou, nepředstavovalo by to herně žádný rozdíl. Občas tak vznikne hra, která je schválená společností k výrobě a prodeji, ale dojde u ní ke změně tématu, aby oslovila větší spektrum hráčů. Co se pravidel týče, nesou se ve znamení elegance a plynulosti. Vše do sebe jemně zapadá a nestává se, že by autor přidal do hry pravidlo či mechanismus, který by na jedné straně významně posílil spojení tématu a mechanismů, ale na straně druhé by přirozeně nezapadal do celku. A nakonec vítězství v euro hře získá hráč, který získá nejvíce vítězných bodů. Poslední zajímavostí, která však dnes již není moc patrná - tvůrci euro her mají své jméno vždy uvedené na krabici s hrou.

Dvě nejznámější a nejrozšířenější euro hry jsou Osadníci z Katanu od Klause Teubera z roku 1995 a Carcassonne od Klause-Jürgena Wredea z roku 2000. Tyto dvě hry si rychle získali oblibu mnoha lidí a otevřeli tak cestu dalším hrám, které je následovali. Dnešními průkopníky, kteří zaujali místo po boku těchto klasik jsou např. Agricola od Uwe Rosenberga z roku 2007 a již zmíněný karetní Dominion od Donalda X. Vaccarina z roku 2008, který zároveň znamenal nástup her založených na mechanismu deck-buildingu (stavění herního balíčku v průběhu hry). Společnosti zaměřující se na hry v euro stylu jsou např. německé Queen Games nebo české společnosti Albi a MindOK.

 „Ameritrash“

Hry amerického stylu jsou hry zaměřené na prožitek, emoce a dramatičnost. Podobně jako u euroher vychází označení ameritrash z původu herního stylu v USA. Zatímco v Evropě slavily v počátku moderních společenských her úspěch čisté herní mechanismy obalené tématem, ve Spojených státech se těšily oblibě hry téměř opačné.

Ve většině her je obsažen konflikt hráčů. Bývá přímý a s jasným vlivem náhody. Boje ale nejsou zcela řízeny náhodou, hráč může vždy do určité míry ovlivnit výsledek boje, což provádí buď nějakou zvláštní schopností figury, karty, postavením na herním plánu apod. Hráč může být v některých hrách eliminován, tzn., je-li jeden z hráčů zcela poražen, vypadává ze hry a dále se jí neúčastní. Hra tak více tlačí na emoce, protože hráč ve hře skutečně bojuje „o svůj život“, o své setrvání ve hře. Jedním z prvků je i delší herní doba. Přestože se některé euro může také snadno protáhnout na několik hodin, rozhodně to není tak časté, jako u ameritrashe. Smyslem je opět navození emocí. Za několik hodin si hráči vytvoří vztah ke svým figurkám, postavám apod. Po třech hodinách s hrdinou Johnem bude hráč mnohem silněji prožívat jeho vítězství nebo pád.

Samostatnou kapitolu by zde zasloužil prvek náhody. Ten je pro ameritrash typický. Náhoda opět tlačí na emoce a dramatičnost, představuje nečekané jevy a zvraty ve hře, se kterými se musí hráči vypořádat. Může to znamenat neúspěch v boji, nečekanou změnu herních podmínek, či získání výhody nad soupeřem. Ve většině her najdete kostky nebo jejich obdobu. Náhoda oproti euro hrám rozhoduje o výsledku hráčových akcí.

Materiálem ameritrash her je plast a s ním spojené figurky. Jedna věc je pohnout na herním plánu dřevěnou zelenou kostku z místa A na místo B ke třem černým kostkám. Něco úplně jiného je přesunout po stejné trase pět detailně provedených figurek dračích válečníků, na které již čeká skupina po zuby ozbrojených trpaslíků. Ameritrash znamená téma, k čemuž figurky slouží znamenitě. U euro her je v zásadě jedno, co představuje figurku. Ameritrash si ale na vzhledu zakládá. Jak říkají tvůrci her ze společnosti Fantasy Flight Games - cílem je, aby měl hráč pocit velkoleposti a výpravnosti. Musí si sednout ke hře a už na první pohled si říct, tohle chci hrát! Pro hráče je mnohem snadnější vytvořit si nějaký vztah k plastové figurce člověka, než ke dřevěné krychli. Ve sci-fi hrách tak máme plastové modely různých vesmírných lodí, zatímco ve fantasy hrách se nám po herním plánu prohání rytíři, draci a skřeti. Samozřejmě, každá hra musí lahodit oku, ale ne každá je na vzhledu sloužícímu navození atmosféry postavena.

A konečně se dostáváme k tématu hry. Ten zde hraje prim. Mechanismy, design, ilustrace - to vše je podřízeno tématu, se kterým musí jasně korespondovat. Tvůrce ameritrash hry neváhá přidat do hry pravidlo či herní mechanismus, pokud bude tematický a zároveň pomůže navodit tu správnou atmosféru, nebo zvýší emoční tlak na hráče. Naopak nebude zahrnovat pravidla, která by neúměrně snížila dynamičnost hry. Často jsou tedy zahrnutá pravidla nějakým způsobem zjednodušena, aby se dosáhlo vyšší zábavnosti a omezilo se zdržení hráčů od hry např. výpočtem. Zde tedy ameritrash působí jako přesný opak euro her - mechanismy v zásadě tvoří obal tématu a nikoliv naopak. S atmosférou souvisí i vítězství. Zatímco v euro hrách se hraje o největší počet vítězných bodů (což se může objevit i u ameritrash her), zde je často podmínkou vítězství splnění nějakého úkolu nebo podmínky. Příkladem může být Arkham Horror, ve kterém hráči spolupracují jako vyšetřovatelé a jejich cílem je buď zabránit probuzení některého z temných prastarých božstev, nebo ho v případě probuzení zahnat zpět do jiné dimenze.

Tematické hry mají v USA dlouhou tradici. Zatímco u nás se dlouho jako společenská hra chápalo Člověče, nezlob se, případně nověji hry jako Maršál a špion nebo Sázky a dostihy, na západě hráči bojovali v podzemích s příšerami, nebo létali do vesmíru. V roce 1975 byla vydána hra Dungeon, na které pracovalo několik tvůrců, včetně Garyho Gygaxe (tvůrce Dungeons & Dragons). O dva roky později se své hry dočkal i žánr science fiction v podobě Cosmic Encounter. V roce 1981 představil Larry Harris Jr. hru o druhé světové válce s názvem Axis & Allies a v roce 1985 Arkham Horror zastupující žánr hororu. Klasické euro hry si i po letech udržují pozornost a hráče, maximálně modernizují vzhled a drobně upravují pravidla. Mechanismy totiž mohou stárnout opravdu velmi pomalu. Ameritrash hry si stejnou pozornost udržují radikálnějšími změnami pravidel i designu za účelem novějších a osvědčených možností emocionálního vtažení hráče a vytvoření atmosféry. Není to pravidlem, ale některé starší ameritrash hry z tohoto důvodu působí těžkopádněji a méně atmosféricky než ty dnešní. Je to dáno jednoduše tím, že nároky lidí se mění. S dnešními možnostmi filmografie a počítačových technologií požadují hráči k vtažení do hry více, než před dvaceti nebo třiceti lety.
U euroher jsem se zmínil o zajímavosti se jménem autora na krabici hry. Je pravda, že když se podíváte na starší hry, nikde na nich nenajdete jméno autora. Je možné, že se u ameritrash her jméno neuvádělo z velmi prostého důvodu. Zatímco euro hry v naprosté většině připravuje jediný člověk, na tvorbě ameritrash hry se často podílí několik tvůrců a vypsat všechna jména na krabici s hrou by zabíralo moc místa. Zřejmě to nebude jediný důvod, ale zdá se logický. Každopádně se jedná spíše o zajímavost, než použitelný prvek k rozlišení her. Jasným zastupitelem stylu ameritrash je společnost Fantasy Flight Games. Na českém trhu zastupuje ameritrash především Blackfire.

 „Wargames“

Válečné hry se zaměřují na realismus a často se vyznačují vysokou komplexností. Zaměřují se na konflikty a dění napříč historií od antiky až po dnešní dobu, občas najdeme i hry z žánru science fiction (naposledy Space Empires: 4X) nebo fantasy (Dragon Rage). Herní mechanismy a pravidla se snaží obsáhnout co nejvíce relevantních věcí s ohledem na konflikt. Oproti ameritrash hrám se nesnaží vše zjednodušit za účelem emočního vkladu hráčů do hry, ale chtějí nalézt rovnováhu mezi realističností a zábavností. Válečné hry mohou být krátké, ale naprostá většina je dlouhá několik hodin. Přímý konflikt hráčů je zde hlavní náplní hry.

Přestože je ve wargame vždy náhoda představující různé neovlivnitelné vlivy (počasí, zaseknutí zbraně apod.), nehraje zde vždy rozhodující roli. Náhodu lze minimalizovat správnými rozhodnutími, postavením jednotek, zahráním karty v rozhodující okamžik atd. Kostky a podobné mechanismy náhody tak sice mohou v klíčový okamžik zmařit výtečný plán, ale hráči zde málokdy vsadí vše na jednu kartu. Správnou strategií lze soupeře pokořit i přes nepřející štěstí. Válečné hry v sobě svým způsobem mísí logické uvažování euro her s dramaticky vygradovaným konfliktem hráčů ameritrash her. Válečné hry se hrají dle scénářů a k vítězství je třeba eliminovat soupeře, nebo splnit zadaný úkol (např.: jedna strana musí zničit skladiště soupeře, který ho musí ubránit určitý počet kol). Některé scénáře mohou již od začátku jasně znevýhodňovat jednu stranu, pokud tomu tak historicky bylo. Takový přístup se v euro ani ameritrash hrách neobjevuje.

Za hlavní materiál válečných her (ačkoliv výjimky existují) se považuje papír/karton. Důvodem je použití žetonů jednotek. Žetony se ve válečných hrách používají z několika důvodů. Prvním důvodem je jednoznačně cena - vybavit válečnou hru plastovými figurkami by zvýšilo cenu hry do nepřijatelných hladin, které by se rovnaly reálné neprodejnosti. Dalším důvodem je přehlednost. Zatímco na žetonu jsou všechny potřebné informace, na figurce nic podobného není. Stejně tak je přehlednější pohled na herní plán s velkým množstvím žetonů jednotek, než s velkým množstvím figurek. Jednou z výhod je i větší skladnost žetonů a možnost jejich kupení do „komínků“, takže nehrozí, že by hráč kvůli rozměrnosti figurek ztratil přehled, zda jsou na hexu A4 nebo B4. Stejně tak mapy jsou buď ne pevném kartonu, jak jsme zvyklí z euro a ameritrash her, nebo jsou na tenkém křídovém papíru. Pokud vidíte hráče, že mají na herním plánu položené plexisklo (či něco obdobného), jedná se nepochybně o válečnou hru. Stejně významným znakem jsou všudypřítomné tabulky. Jakmile hráči vyhodnocují své hody pomocí tabulek, tak se jedná na 99,9% o wargame.

Wargame lze dělit na tři druhy podle měřítka konfliktu: a) taktické; b) operační; c) strategické. Taktické hry jsou na úrovni jednotlivců, případně malých skupin. Většinou se odehrávají na hexovém herním plánu (složený ze sítě šestiúhelníků). Omezují se na sledování jedné bitvy, nebo menšího konfliktu jednotek a mnohdy jsou pro dva hráče. Představitelem takové hry může být například Advanced Squad Leader (zkráceně ASL), která je mnohými hráči válečných her považována za jasného představitele tohoto žánru. Mezi první a druhou skupinou je občas těžší hledat rozdíly, operační hry jsou v zásadě shodné s těmi taktickými. Hráči však namísto jednotlivců pohybují většími oddíly a sledují celé bitvy nebo válečné kampaně. Stále se odehrávají na hexovém herním plánu. Na první pohled viditelný rozdíl je až u strategických válečných her, kde se hráč ujme celých armád.  V tomto měřítku se nehraje na hexových mapách, ale spíše na herních plánech představujících kontinenty, planety nebo hluboký vesmír. Hráči řeší diplomatické vztahy, celé frontové linie, obléhání měst apod. Strategické hry bývají stavěné pro větší počet hráčů. Příkladem může být Here I Stand, ve které si hráči prožijí reformační války v Evropě, jak na poli mocenském, tak i náboženském.
Zajímavostí válečných her jsou měřítka, která můžete vidět např. na zadní straně krabice her od společnosti GMT Games. Jedna část označuje komplexnost hry, tedy jak složitá je k naučení.  Je to velmi šikovná věc, která hráči pomůže v orientaci, o kterou kategorii válečné hry jde. Další součástí tabulky je měřítko množství (1 žeton = 100 mužů), měřítko času (1 tah = 6 měsíců) a prostoru (1 hex = 10 km). Hráč si díky tomu připadá jako skutečný velitel sedící či stojící u plánu, kde každá vlaječka představuje divizi blížící se k nepříteli. Představitelem válečných her je např. již zmíněná společnost GMT Games.

Škatulkování aneb není všechno euro, co má dřevo

V předchozích odstavcích jsme si ukázali základní rozdíly mezi hrami, díky kterým byste měli být schopni rozdělit hry do třech kategorií. Toto rozdělení má samozřejmě své „mouchy“. Nespadají sem hry na párty, jako jsou třeba Aktivity, nebo se podle výše zmíněných rozdílů nedají zařadit klasické hry jako šachy nebo Člověče, nezlob se. Stejně tak existují hry, u kterých není snadné určit, do které kategorie spadají, protože kombinují prvky více kategorií. Příkladem zajímavé kombinace stylů euro a ameritrash mohou být hry Cyclades nebo Warrior Knights. Kombinaci ameritrash a wargame zase můžeme vidět u Tide of Iron. Přestože i dnes je možné nalézt hry spadající čistě do jedné kategorie, stále častěji vidíme kombinace různých herních prvků a mechanismů. Doufám, že vám tento článek alespoň částečně pomůže v budoucím výběru vhodné hry pro vás či vaše přátele.

V průběhu roku se k dělení her jistě vrátíme. V článcích, zaměřených na jednotlivé druhy, zajdeme do větších podrobností a historického vývoje herních stylů i mechanismů. Do té doby příjemné hraní!